Oct 28 2008

Компостирането през есента.

Published by admin at 9:28 pm under Градина

Есента определено е сезонът, когато човек има най голяма нужда от компостер.

Цялата опадала шума, подкастрените клони, последната окосена трева от моравата - всичко отива вътре и в края на пролета вече имате висококачествен, екологичен тор.

Моите съвети за компостирането през есента са няколко:

- Вече не е толкова топло и е желателно да затворите клапата за въздух върху компостера, за да запазите топлината във него, давайки възможност на микроорганизмите да “работят” по дълго.

- Окосете градината за последно преди зимата, съберете опадалите листа и  шума, нарежете подкастрените клони наситно с шредер/клонотрошачка/, премахнете едногодишните растения от градината  и добавете всичко това в компостера.

- След това извадете компост от долната част на компостера/дори и да не е напълно готов/ или пък сложете Бокаши върху новата листна маса. Това ще ускори процеса на угниване. Това е добре да се прави и всеки път при допълване на компостера.

- Полейте сухите листа с вода ако е необходимо, за да улесните угниването. Компоста винаги трябва да е влажен !

- Въпреки че  градусите спадат , продължавайте да разбърквате съдържанието на компоста поне веднъж месечно докато не стане съвсем студено. Микроорганизмите в защитеният съд на компоста продължават да се развиват  и хранят дори и при  температури под нулата.

- През студените зимни месеци пък може да допълвате компостера със всичките биоразградими остатъци от кухнята, включително и с тлените останки на новогодишната елха, ако все пак ползвате истинска такава.

Ако спазвате тези правила, в началото на май месец би трябвало да имате готов, богат на хранителни вещества, екологично чист хумус :-)

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply