Jun 09 2008

Приставка за кръгова светкавица.

Published by admin at 3:57 pm under Фото техника

Онзи ден попаднах на един френски магазин /всъщност видях адреса във списание Photo/ и това, което ме заинтригува беше приставка за кръгова светкавица, съвместима със Канонски и Никонски светкавици.

Наистина това е най-”Про” изглеждащата приставка, която съм срещал досега.

В Интернет има доста видове, които обаче не ми вдъхват доверие, просто повечето приличат на набързо сглобени самоделки, който са пуснати в масово производство.

Има разбира се и доста сайтове като Strobist , където показват как да си направим сами, но нещо не си падам по този способ.

За добро или за лошо, тази приставка работи с топ моделите на Канонските и Никонските светкавици (съответно 580EX и SB800) . Лошото в случая е, че не всеки любител би си купил най-скъпата светкавица и това ограничава броя евентуални клиенти, а от друга страна пък тези светкавици са достатъчно мощни и интелигентни и биха работили безпроблемно дори и с това парче пластмаса отпред :-)

Все пак това, което най-много ме учуди беше цената им - 257,14 € !?!

Първо, всеки запален любител или професионалист, който има нужда от такъв тип светкавица, би инвестирал малко повече средства в истинска такава, особено при положение че Никонските започват от 849.00 лв. с ДДС

Второ, цената от 750-800 лева на светкавицата, плюс цената от 500 лева на приставката биха отказали всеки любител експериментатор.

И трето, тази приставка на китайския производител сигурно му излиза на 7 долара на едро, така че да ме прощават.

Все пак бих си купил нещо подобно, ако дойде у нас на цена до 150 лева, ако дотогава не си взема някое Никонско бижу :-)

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply