May 28 2008

Истанбул

Published by admin at 4:01 pm under travel

Като стана въпрос за съседна Турция, освен многобройните крайбрежни курорти, едно от местата които всеки трябва да посети е Истанбул.

Истанбул

Град със около 13 милиона население, което в работни дни достига до 20 и кусур милиона заедно с приходящите работници, той наистина е един метрополис където има за всеки по нещо.

Независимо дали се интересувате от музеи, кулинария, шопинг или нощен живот, Истанбул определено няма да ви разочарова.

Моята препоръка е да ползвате многобройните групови екскурзии които се предлагат от нашите туроператорски фирми. Така ще ползвате по-ниски цени в хотелите, транспорта излиза почти без пари, не се притеснявате относно място за паркиране /а то хич не е за подценяване/, може да ползвате и някои безплатни екстри включени в цената на екскурзията / например пътуване с гемия до Принцовите острови/.

Гемия

Цените там са близки до нашите, като изключение прави алкохола и кафето които са по скъпи , като еспресо почти е невъзможно да се открие, а кафеджиите ще трябва да се задоволят или с прочутото Турско кафе, или със шварц кафе или с техния прекрасен силен и ароматен чай.

Цените по магазините за дрехи също са сходни /освен ако не хванете някоя разпродажба/, като изключим обаче факта че асортимента по марковите им магазини е доста по голям от нашия и че някоя млада туркиня би ви показала без намек от досада целия асортимент на Lacoste и накрая, дори и да не купите нищо, тя пак усмихнато ви изпраща.

Ключова дума при задължителния пазарлък е “комшу”. Само при споменаването и някои продавачи почват да ти говорят на развален български, а други поомекват като разбират че не сте от Западна Европа и стават по приятелски настроени/въпреки че не разбирам защо изпитват такива симпатии към нас ? /.

Относно нощните клубове не съм много запознат, но предполагам че става купон.

Случвало ми се е на Истикля, в едно заведение намиращо се на четвъртия етаж, да дойде ДиДжея, черен американец от Ню Йорк който поразително приличаше на Карл Кокс, за да ни попита каква музика бихме желали да ни пусне.

Това се стана понеже на влизане попитахме сервитьора дали пускат силна музика, защото се усъмнихме че заведението прилича повече на клуб а не на пицария/каквото търсехме/, и решихме че просто сме се объркали.

След като му обяснихме на ДиДжея за какво става въпрос, той се засмя и цяла вечер ни пуска лежерни лаундж и чил-аут парчета.

После си мислех каква е вероятноста това да се случи и у нас………

В такъв голям град естествено има и неща на които може да се посмеете, този сладур го кръстих Carpetman, по аналогия със многобройните западни ‘Man-ове :-)

Carpetman

Снимките са със ужасно качество, но са гаден скан от лента, изщракана със верния ми аналогов Пентакс.

По подробен пост, за това какво бихте могли да очаквате при организирана екскурзия, много добре е описала Елина Цанкова , на сайта patepis.com

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply