May 14 2008

Още за компостирането.

Published by admin at 4:31 pm under Градина

Въпреки че напоследък се поде една вълна от негодувание против това , че се спекулира с теорията за Глобалното затопляне, аз мисля че на всеки здравомислещ човек му е ясно, че дори и това затопляне да е циклично, то ние така или иначе съсипваме безогледно природата.

Нещо, с което дори и Longanlon се съгласява, въпреки мнението му за Глобалното затопляне.

Като оставим настрана затоплянето, аз реших да дам малкия си принос за по бавното унищожение на природата като си хвърлям боклука разделно и даже минах едно ниво по нагоре - като си хвърлям и органичните отпадъци в моето собствено депо, сиреч компостера :-)

Естествено, ако даден процес не е взаимоизгоден човек трудно би го правил доброволно и докато сортирането и хвърлянето на битови отпадъци засега го правя съвсем безкористно, то при компостирането на органичните отпадъци имам поне и причина, а именно получаването на висококачествен, 100% екологично чист хумус, за да наторявам зеленчуковата си градина.

И така след близо 4 месечно пълнене на компостера със трева, клони, листа, дървени стърготини, картон, остатъци от кафе, чай, хляб и всякакви зеленчукови отпадъци съм на път да получа първата си реколта натурален тор.

Компост

 

Основната информация относно процеса на компостиране може да намерите и в
сайта на ЕкоКомпост 

5 Responses to “Още за компостирането.”

 1. badgieon 14 May 2008 at 8:07 pm

  Значи правиш тор, наторяваш зеленчуците … и накрая режеш зеленчуците и хвърляш в “компостера”. Само не ми е ясно дали ще продаваш тази реколта т.н. “натурален тор” или го правиш за удоволствие.
  А между другото знам, къде има много естествена натурална тор … е малко повече мирише :)

 2. adminon 14 May 2008 at 10:10 pm

  “Значи правиш тор, наторяваш зеленчуците … и накрая режеш зеленчуците и хвърляш в “компостера”” - ми общо взето е така, просто затварям кръга на преработка на отпадъците като междувременно си хапвам салатки :-)

  Иначе и за “естествената натурална тор” са го измислили, ама не са много хората дето биха дали 2 - 3000 долара за компостна тоалетна.

 3. Longanlonon 16 May 2008 at 1:20 pm

  В копостера могат успешно да се отглеждат земни и торни червеи, които не само спомагат за по-бързото разграждане на отпадъците, ами и силно повишават качествата на получения тор.

  Да не говорим, че ако решиш да ходиш за риба… :)

 4. adminon 16 May 2008 at 10:47 pm

  Червеите са част от вторичните ползи при компостирането, въпреки че за риба ходя главно на изкуствена примамка :-)

  Те обаче се получават в края на процеса на компостиране, когато приключи гниенето и температурата в компоста спадне до тази на околната среда.

 5. Елеon 12 Jun 2008 at 4:48 pm

  Този компост изглежда супер! Така и аз искам да има градина за да компостира. Добра работа.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply