Archive for the 'Градина' Category

Jul 16 2010

Компостери от ЕкоКомпост

Published by admin under Градина

Днес столична община раздаде  безплатно около 700 компостера на столичани и жителите на околните села, по проект за въвеждане на фамилното компостиране.

На символичното представяне  присъстваха кметът на град София госпожа Фандъкова, както и управителя на фирма ЕкоКомпост Ивайло Атанасов.

No responses yet

Oct 28 2008

Компостирането през есента.

Published by admin under Градина

Есента определено е сезонът, когато човек има най голяма нужда от компостер.

Цялата опадала шума, подкастрените клони, последната окосена трева от моравата - всичко отива вътре и в края на пролета вече имате висококачествен, екологичен тор.

Моите съвети за компостирането през есента са няколко:

- Вече не е толкова топло и е желателно да затворите клапата за въздух върху компостера, за да запазите топлината във него, давайки възможност на микроорганизмите да “работят” по дълго.

- Окосете градината за последно преди зимата, съберете опадалите листа и  шума, нарежете подкастрените клони наситно с шредер/клонотрошачка/, премахнете едногодишните растения от градината  и добавете всичко това в компостера.

- След това извадете компост от долната част на компостера/дори и да не е напълно готов/ или пък сложете Бокаши върху новата листна маса. Това ще ускори процеса на угниване. Това е добре да се прави и всеки път при допълване на компостера.

- Полейте сухите листа с вода ако е необходимо, за да улесните угниването. Компоста винаги трябва да е влажен !

- Въпреки че  градусите спадат , продължавайте да разбърквате съдържанието на компоста поне веднъж месечно докато не стане съвсем студено. Микроорганизмите в защитеният съд на компоста продължават да се развиват  и хранят дори и при  температури под нулата.

- През студените зимни месеци пък може да допълвате компостера със всичките биоразградими остатъци от кухнята, включително и с тлените останки на новогодишната елха, ако все пак ползвате истинска такава.

Ако спазвате тези правила, в началото на май месец би трябвало да имате готов, богат на хранителни вещества, екологично чист хумус :-)

No responses yet

Jul 17 2008

Бокаши компостиране

Published by admin under Градина

Преди доста време бях чел за Бокаши компостирането и се ядосвах че още не се продава у нас, но от известно време фирма Екокомпост започна да го предлага.

 

Бокаши

 

Преди седмица си купих 2 килограма/9лв от Екокомпост/, и започвам да го пробвам.

Предимствата на този вид компостиране са няколко:

- Може да се компостира и в апартамент /в кофа на балкона например/

- Могат да се компостират и месни продукти, или поне така съм чел. Това вече ще ми е интересно да го видя, тъй като съм малко скептичен.

-Спомага за по бързото разпадане на отпадъците във градинския компостер.

-Предотвратява миризмите предизвикани от гниенето/при “балконските” компостери най вече/.

Повече подробности можете да прочетете в блога на Bokashiman

………..

От седмица слагам от Бокашито в един 3 литров буркан, пълен със обелки от краставици,домати,кафе и разни други боклуци/включително остатъците от едни крила от KFC/, и понеже го бях позабравил като го отворих вчера щях да падна - вътре беше пълно със някакви извънземни микроорганизми, като с просто око забелязах поне 3 вида непознати за мене спори,фънгъси и гъби :-)

 

 Fungus

 

Въпреки гнусния му вид  цялото това  чудо не миришеше, или поне не толкова колкото се предполага от десетневни разлагащи се боклуци.

Снощи го изсипах в компостера, добавих и малко Бокаши, и сега ще следя какъв ще е ефекта там.

Дано тези експерименти някога бъдат оценени поне от общината, и да вземат да ми намалят данък “смет” ……….

No responses yet

May 14 2008

Още за компостирането.

Published by admin under Градина

Въпреки че напоследък се поде една вълна от негодувание против това , че се спекулира с теорията за Глобалното затопляне, аз мисля че на всеки здравомислещ човек му е ясно, че дори и това затопляне да е циклично, то ние така или иначе съсипваме безогледно природата.

Нещо, с което дори и Longanlon се съгласява, въпреки мнението му за Глобалното затопляне.

Като оставим настрана затоплянето, аз реших да дам малкия си принос за по бавното унищожение на природата като си хвърлям боклука разделно и даже минах едно ниво по нагоре - като си хвърлям и органичните отпадъци в моето собствено депо, сиреч компостера :-)

Естествено, ако даден процес не е взаимоизгоден човек трудно би го правил доброволно и докато сортирането и хвърлянето на битови отпадъци засега го правя съвсем безкористно, то при компостирането на органичните отпадъци имам поне и причина, а именно получаването на висококачествен, 100% екологично чист хумус, за да наторявам зеленчуковата си градина.

И така след близо 4 месечно пълнене на компостера със трева, клони, листа, дървени стърготини, картон, остатъци от кафе, чай, хляб и всякакви зеленчукови отпадъци съм на път да получа първата си реколта натурален тор.

Компост

 

Основната информация относно процеса на компостиране може да намерите и в
сайта на ЕкоКомпост 

5 responses so far

May 06 2008

Компостирате ли???

Published by admin under Градина

Допреди 7-8 месеца си мислех че “компостер” има нещо общо с “компостьор”, сиреч перфораторите в градския транспорт, да обаче се оказа че бъркам и всъщност това е един прост, но ефикасен пластмасов контейнер, където можеш да си хвърляш всички органични отпадъци и те да се превръщат в тор.

Горе долу по това време открих и сайта на хората от www.ecocompost.bg и останах приятно изненадан от отношението им и от възгледите им за опазване на природата, който съвпадаха с моите.

Оказа се че и те си събират боклука разделно /нещо от което всички ме убеждаваха че няма смисъл/, гледат да ползват автомобил само при нужда /т.е. ходят повече пеша/ , избягват да ползват найлонови торбички и са фенове на www.gorichka.bg

Освен това са се нагърбили и с нерентабилната, според мене, задача да внасят 100% рециклирани компостери за домашно компостиране!?!

Тъй като живея в къща, и изхвърлянето на клони и окосена трева винаги ми е било проблем, реших да си взема един компостер.

composter

За сега толкова, продължението в следващия пост.

ПП: Честит имен ден на всички именници!

2 responses so far